top of page

מחקר

השבחה
הפרית זיתים
אזור ניתוק בפרי הזית
שינויי אקלים
ARTOLIO

•אוסף הזנים הלאומי בחלקת הניסויים בבית דגן מונה כ- 150 זני זיתים מכל העולם, כל זן בשלושה עותקים. •זנים אלו מהווים את המאגר הגנטי המשמש להכלאות בתוכנית ההשבחה. •בכל שנה במועד הפריחה (מרץ-מאי) נבחרים עשרה זנים לצורך הכלאות מכוונות. פרחים סגורים נכלאים לפני פתיחתם עם תפרחות של הזן המפרה. •מיוצרים 1000 זריעים מ- 45 צירופים אפשריים + הכלאות עצמיות מכל זן. •בנוסף, נאספים 100 פירות מכל אחד מעשרת הזנים, תוצרי הכלאה חופשית. •סה"כ 2000 זריעים מונבטים בכל שנה. •גלעינים מכ- 2000 פירות מופרדים, מהם מחולצים העוברים ומונבטים על מצע עד תחילת הופעת שורשון, בשלב זה מועברים הנבטים לכלי גידול. •הזריעים שנבטו נשתלים בעציצים  למשך כחצי שנה עד נטיעה בחלקות. •זריעים בני חצי שנה עד שנה ניטעים בחלקות הניסוי בבית דגן במרווחים של 4X2 מ'. •לאחר בחינה של 2-5 שנות ניבה, ייחורים מהזריעים המצטיינים מושרשים ומשמשים להכנת 3 עותקים מכל זן. •בחלקות המצטיינים ניטעים 15-20 טיפוסים נבחרים בכל שנה ב- 3 עותקים לכל אחד, במרווחים של 6X4 למעקב אחר ביצועיהם, יבול וסרוגיות. •מחלקת המצטיינים מרובים ווגטטיבית הזנים בעלי פוטנציאל המסחור וניטעים אצל מגדלים בחלקות מסחריות בשלושה אזורים שונים בארץ - 10-15 עצים לזן לחלקה. •בתום התהליך, זנים מצטיינים נרשמים כזנים מסחריים, מוצעים למגדלים הישראלים וממוסחרים לחקלאי חו"ל. •כיום כל התהליך מזרע לזן רשום אורך כ- 15 שנה. •אנו מנסים לצמצם את מחזור ההשבחה ל- 10 שנים על ידי בחינת מצטיינים ישר בחלקות מסחריות בארץ ובחו"ל.

הפרית זיתים

תנובת עצי הזית תלויה במידה רבה בהפריה מוצלחת. גורמים אנדוגניים ואקסוגניים רבים קובעים את הפיכת הפרח לפרי. גורמים סביבתיים כמו גשם, רוח וטמפרטורה, יכולים להשפיע רבות על הפריחה ווההפריה. עליית טמפרטורות ובצורת כתוצאה משינויי אקלים עלולים להשפיע לרעה על הפריחה, לגרום לנשירת פרחים, להפחית את ההפריה ובכך להפחית את כמות הפירות. ברור שלמקסום פוטנציאל ההפריה יש חשיבות רבה בהעלאת היבול של כרמי הזית. לזית (O. europaea) יש מערכת ספורופיטית דיאללית עצמית הומומורפית; לכן כמעט כל זני הזית הינם בעלי אי התאם עצמי וככלל, זני הזית מתחלקים לשתי קבוצות כאשר זן מקבוצה א יכול להפרות את הזנים מקבוצה ב, אך לא את הזנים מקבוצה א.
הקבוצה שלנו מנסה לזהות את המפרה היעיל ביותר לזני הזית הפופולריים בישראל, כמו 'סורי' ו'ברנע'.

ניתוח אבהות בבדיקת דנ"א של עוברי 'סורי' שנדגמו מכרמים שונים הראו את הדומיננטיות של 'נבאלי' כתורם אבקה בכרמי ה'סורי' החד-זניים המסורתיים ושל 'ארבקינה' בכרם רב-זני. מיקום (לפי מספר) של המטעים שנדגמו מופיע בכוכבים צהובים בכל מיקום. שני תרשימי עוגה של 2016 (עוגה עליונה) ו-2017 (עוגה תחתונה) בצמוד לכל כוכב, מציגים את התוצאות של זהות תורם אבקה. כל תורם אבקה מיוצג על ידי צבע אחר. גודל העוגה, הוא פרופורציונלי למספר העוברים שנותחו.

הפרית זיתים

אזור הניתוק בפרי הזית

זיתי מאכל (Olea europaea L.), למרות ייצורם הנרחב, עדיין נמסקים באופן ידני. היעילות הנמוכה של המסיק הידני ועלויות העבודה העולות הפחיתו את הרווחיות של ענף זה. טיפול סלקטיבי מקדים בחומצה אסקורבית, הגורם לנשירת פירות אך לא עלים, חיוני למעבר למסיק מכני של זיתי מאכל. חקרנו את ההבדלים האנטומיים והמולקולריים בין שלושת אזורי הניתוק (AZ) של פירות ועלים של זית. הממצאים שלנו מצביעים על כך שטיפול בעצים נושאי זית בשילוב של אתרל ונוגדי חמצון, מפחית את כוח הניתוק (DF) של הפרי מבלי להחליש את זה של העלים. לפיכך, טיפול סלקטיבי זה עשוי לשמש למסיק ממוכן של זיתי מאכל.

השפעת טיפול באתרל על היווצרות ROS ב-AZs של העלים והפרי לפני (א) ושלושה ימים לאחר (ב) טיפול. צילום מיקרוסקופ confocal של LAZ  (רקמת ניתוק העלה) ו- FAZ2 (רקמת ניתוק הפרי) מוצג. מיקומם של ה-AZ מסומן על ידי חיצים צהובים. P, צד פרוקסימלי; D, צד דיסטלי.

אזור הניתוק בפרי הזית

השפעות שינויי האקלים על תפוקת זיתים

ההתחממות הגלובלית צפויה להשפיע לרעה על הצמחים בשל ההשפעה המזיקה של טמפרטורות גבוהות. על מנת לתת מענה להשפעה של סביבות טמפרטורות גבוהות על תפוקת שמן זית ואיכותו, השווינו את השפעתה על התפתחות הפירות של חמישה זני זית המוצבים באזור ידוע בטמפרטורות הקיץ הגבוהות בו, עם עצים מאותם זנים המוצבים באזור של קיץ מתון יחסית. מצאנו שההשפעות של סביבת טמפרטורה גבוהה תלויות בגנוטיפ ובאופן כללי, טמפרטורות גבוהות במהלך התפתחות הפרי השפיעו על שלוש תכונות חשובות: משקל הפרי, ריכוז השמן ואיכות השמן. התוצאות שלנו מצביעות על כך שזני זיתים שונים פיתחו מגוון מנגנונים להתמודדות עם טמפרטורות גבוהות. בירור המנגנון של כל אחת מהתגובות הללו עשוי לפתוח את הדרך לפיתוח של מגוון זיתים המותאמים באופן רחב לתנאי טמפרטורות גבוהות.

הצטברות שמן בזני 'ברנע' (א) ו'קורוניקי' (ב) במהלך 2017. תמונות מיקרוסקופ של תאי המזוקרפ שנדגמו בחודשים יוני, יולי וספטמבר 2017 מטירת צבי (אתר טמפרטורות גבוהות) וצובה (אתר טמפרטורות קלות ).

השפעת שינויי האקלים על תפוקת זיתיםם

תוכנית השבחת הזית

יש צורך בתוכנית השבחה מכיוון שזני הזיתים המסורתיים הקיימים נבחרו בעיקר לביצועים בתנאי יובש.
תוכנית השבחת הזית נועדה למצוא ולפתח זנים בעלי ביצועים גבוהים עבור החקלאות החסכונית המודרנית.
לאחרונה, מיקוד תוכנית ההשבחה היא לטיפוח זני שמן חדשים, עם ביצועים טובים יותר בתנאי גידול מושקים סופר אינטנסיביים והתאמה למטעים צפופים המיועדים למסיק בבוצרת.
תכנית השבחת הזית בישראל מבוססת על הפריה מכוונת וחופשית של מספר זנים מתוך
האוסף הלאומי. תוצרי ההכלאות מונבטים ועוברים שלושה סבבי סלקציה עד לאיתור זן/נים מצויינים שנרשמים כזנים חדשים וניטעים בכרמים מסחריים בארץ ובעולם.

מחזור השבחת הזית_edited.jpg

ARTOLIO

תעשיית שמן זית רווחית ובר קיימא באיזור הים התיכון
ARTOLIO,  הממומנת על ידי ENI CBC MED שואפת להגדיל את הגישה הזו על ידי (א) הקמת שרשרת של מרכזי ידע אזוריים מקומיים, אשר יספקו לחקלאים ידע והדרכה מעודכנים לפיתוח אגרונומי, טכני ועסקי, במטרה לשפר את יבול הזיתים, איכות השמן, הכישורים העסקיים וכישורי הניהול שלהם; (ב) להקים רשת ים תיכונית המאגדת את כל השותפים כדי ליצור פלטפורמה מאוחדת, שתסייע לייצרני שמן ברחבי אגן הים התיכון בשיווק, מכירות, מימון, מדיניות וחקיקה, ברמה הלאומית והבינלאומית. אמצעים ופעולות אלו יאפשרו למגדלי הזיתים לייצא את המוצר שלהם לשווקים זרים במחירי פרימיום. האתר הרשמי: : https://www.enicbcmed.eu/projects/artolio
מדינות: ישראל, פלסטין, צרפת, יוון, קפריסין, ספרד (8 שותפים)
תקציב כולל: 2.9 מיליון אירו

ARTOLIO
bottom of page